tisdag 8 mars 2016

SM-guld i Spjutstorp

Nedanstående inlägg är publicerat i Skånsk Idrotts Historia 2012


På den vackra vägen mellan Skånes Tranås och Onslunda kan man, precis innan Onslunda, svänga av till Spjutstorp. På vackert slingrande vägar tar man sig in till byn. I denna lilla idyll i Tomelilla kommun bor ca 200 invånare, men de har eget utomhusbad.

Att man här spelar fotboll, som i de flesta byar är ju givet, men att här har spelats en SM-final, det är kanske inte lika känt för omvärlden.
1959 var det stora året för dåtidens ”lillebror” i Lund – LUGI. Med storheter som Uno Danielsson, Uno Kvist, Sten ”Kula” Hellberg och ”Magister” Lars-Olof Atterling kvalade laget sig till en allsvensk plats. Detta efter några tuffa inledande år för handbollen i LUGI. Men det skulle dröja länge innan det blev någon SM-titel inomhus för handbollslaget från handbollsstaden. Den stora dagen kom 21 år senare -1980.
Dock gick det bättre utomhus – i Spjutstorp!
Året var 1960 och SM utomhus skulle avgöras, detta är en tid långt innan några beach-handbollsplaner och i min barndoms hemstad Jönköping spelades handboll utomhus på gårdsplanen utanför Per Brahe allmänna läroverk (asfalt). Då hade man sex man på uteplan och en målvakt, precis som vid inomhushandboll.
SM-finalen i Spjutstorp spelade man på gräs med fotbollsmål och 11 man i varje lag. Planen delades in i tre zoner och vissa spelare fick bara vara i anfallszonen, medan andra bara var i försvarszonen.
Säsongen 1959/60 spelade alltså LUGI för första gången i allsvenskan (dåtidens högsta serie) och det höll på att bli succé direkt. Det som skulle fälla avgörandet var då som nu derbymatcherna mot H43. På den tiden var det inte tal om att byta klubb, hade man en gång spelat för LUGI, ja då bytte man inte – i alla fall inte till H43. Tänk då när det oslagbara rekordet i Lunds idrottshall slogs (2932 personer) i en minst sagt kokande hall. H43 drog längts strået och vann med 19-17.

Trots att LUGI, sett över hela serien, var det bättre laget så utspelade sig samma dramatik i returmatchen med, ja just det, H43 som segrare, denna gång var det ännu mindre skillnad. H43 vann med 16-15. Om istället LUGI hade tagit dessa fyra poäng hade det räckt för att de skulle tagit sitt första SM-guld, nu blev det silver – gott nock! H43 blev trea så nog var Lund den stora handbollsstaden vid denna tid.
Efter genomförd inomhusserie startade utomhus-SM och i juni hade LUGI tagit sig ända till final, men var skulle man spela den?
Åkerlund & Rausing var lite av en plantskola för LUGI, många av spelarna i LUGI jobbade hos Å&R. Gunnar Brime1, legendarisk företagsledare från Lund med sommarhus i
Onslunda, var mannen som ordnade mängder med aktiviteter på 50-talet.

Han hade egen bassäng hemma vid huset, men åkte ändå till Spjutstop för sitt dagliga morgondopp. Under flera somrar arrangerade han träningsläger för ungdomar från LUGI. Han fick idén att lägga SM-finalen i Spjutstorp. Även Ingmar Johansson och andra kända idrottare besökte Österlenmetropolen.
Motståndarna i SM-finalen, Hellas är en av landets kanske äldsta föreningar, redan 1899 bildades klubben, som då hette Pastorns Gossar (PG). Föreningen har sju SM-guld i Handboll, men håller i dag till i Div 2 Mellansvenska. Förutom handboll ägnar man sig åt bowling, friidrott, orientering, simning och tennis.
Matcherna på den tiden, vare sig de spelades inomhus eller utomhus var inte lika intensiva som dagens och målskörden för en hel match inte större än att man idag ser motsvarande resultat i halvtid. Dock hade herrarna en bländande spelförståelse och taktik, oftast dirigerad från centerhalven, i dagens termer ”mitt-nia”. LUGI hade Lars-Olof Atterling på denna post, uppbackad av två hårdskjutande herrar med namnet Uno; Kvist och Danielsson.
Uno Danielsson ansågs då vara världens bäste handbollsspelare, men träningsdosen var inte lika hög som hos dagens elitspelare och lönen, ja den var i bästa fall en läsk eller öl efter matchen och pengar till nya skor. Nu gällde denna taktik inomhus, men hur göra utomhus? Med hårdskjutande Uno Danielsson på humör kunde LUGI gå på knock och hade redan i halvtid i princip avgjort matchen. Bara 2 bollar släpptes in medan man gjorde tio! Slutsegern skrevs till 17-10 och LUGI hade sitt första SM-guld!
Mig veterligen har ingen annan SM-final spelats i Spjutstorp, när blir nästa?

LUGIs SM Guld bärgades av;

  • Jan Brändström
  • Sten Hellberg
  • Lars-Olof Atterling
  • Uno Kvist
  • Uno Danielsson
  • Göran Helder
  • Olle Althin
  • Hasse Collin
  • Leif Jeppsson
  • Leif Svensson
  • Lars Jivén
  • Gunnar Fors
  • Jan Skoglund
  • Samt den drivande lagledaren Stig Björnung


1 Åkerlund & Rausings vice vd Gunnar Brime startade ­­kontrakts­packningsföretaget Ivers Lee (senare omdöpt till Inpac) som introducerade tepåsen i Sverige och som förpackade allt från läkemedel till livsmedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar